Romana | English

“Inclusiv - Rețea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile ..."

Afla mai multe

Despre noi

 

Cine suntem?

FUNDATIA PENTRU DEZVOLTAREA ASOCIATIILOR DE AJUTOR MUTUAL  - F.D.A.A.M. - ofera sprijin pentru imbunatatirea ingrijirilor de sanatate, in beneficiul tuturor cetatenilor romani, indiferent de domiciliu, starea de sanatate sau starea materiala, astfel incat acestia sa aiba acces la ingrijiri medicale de calitate si la un pret accesibil.

Fundatia sprijina  infiintarea de asociatii de ajutor mutual in diverse localitati din Romania, care vor negocia servicii medicale (de calitate, continue si la un pret accesibil) cu ofertantii de astfel de servicii si  participa la alcatuirea de strategii comunitare de imbunatatire a starii de sanatate a cetatenilor romani, impreuna cu ceilalti factori implicati in acest domeniu


Obiectivele noastre

A.Cresterea calitatii serviciilor medicale prin:

  • renovarea dispensarelor existente, precum si construirea si renovarea de alte spatii destinate activitatilor specificate in prezentul statut
  • cumpararea, concesionarea sau inchirierea de cladiri pentru a fi folosite la activitatile mentionate in statut
  • oferirea de servicii medicale la un pret accesibil, tuturor cetatenilor
  • achizitionarea de echipament performant, medical si de recuperare
  • achizitionarea de materiale sanitare de calitate
  • stagii de pregatire pentru ofertantii de servicii medicale

B. Imbunatatirea accesibilitatii la serviciile medicale, mai ales pentru locuitorii satelor si a celor cu posibilitati materiale reduse, prin:

  • realizarea continuitatii serviciilor medicale in sate, comune, municipii si orase
  • realizarea de activitati de popularizare a serviciilor medicale si materialelor sanitare

C. Diversificarea serviciilor existente, prin initierea de modele noi de servicii de ingrijiri de sanatate (centre de zi, servicii medicale si de recuperare la domiciliu etc.)
D. Oferirea unor terti parteneri de echipamnet medical si de recuperare
E. Organizarea de campanii de prevenire a imbolnavirilor si promovare a sanatatii
F. Finantarea si organizarea unor miscari de voluntari in domeniu
G. Ajutor financiar, tehnic si de personal oferit asociatiilor pentru ajutor mutual, cu respectarea scopului fundatiei
H. Actvitati de instruire, seminarii, conferinte in domeniu
I. Organizarea si finantarea unor proiecte de cercetare locale, regionale si nationale
J. Deschiderea, organizarea si infiintarea unor magazine conform Codului CAEN in vigoare
K. Alte activitati care pot contribui la realizarea scopului fundatiei.

 

F.D.A.A.M. - cateva repere

Incepand cu anul 1992 Mutualitatea Crestina din Belgia a inceput  promovarea principiul solidaritatii mutuale prin infintarea de mutualitati si in alte tari din Europa de Est, Africa si America de Sud. 
Astfel, in august 1999, ca parte a unui proiect finantat de Guvernul Flamand,  cu un parteneriat intre Vzw Geel Roemenikomitee si LCM  si cu  3 membri fondatori belgieni si 2 romani,  i-a fiinta  Fundatia pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual.
.Principala ratiune de existenta a  FDAAM a fost si este aceea de a acorda sprijin in infintarea de de Asociatii de Ajutor Mutual.


Prima Asociatie de Ajutor Mutual infintata in Romania, ca proiect pilot, a fost  ADAM  Slatina Timis in 1999. Dupa trei ani, in anul 2002, au fost infiintate  ADAM-Cluj si ADAM-Bucuresti si in abia in anul 2007 a luat fiinta ADAM-Moldovita.


La inceputul anului 2004 se deschid 12 puncte de lucru ale ADAM Cluj raspandite in toata tara (Berbesti, Bistrita, Buzau, Constanta, Focsani, Iasi, Oradea, Resita, Rimnicu Valcea, Tirgoviste, Timisoara, Zalau). La ora actuala mai sunt active doar  4 puncte de lucru  (Berbesti, Focsani, Iasi si Resita).    .
Astfel, la ora actuala sunt active doua fundatii realizate dupa modelul urban de implementare al asociatiilor mutuale (Iasi si Bucuresti) si doua asociatii dupa modelul rural (Slatina Timis si Moldovita) .


In fiecare an fundatia  FDAAM  a organizeazat si organizeaza  programe de pregatire pentru coordonatorii locali ai Asociatiilor de Ajutor Mutual. In cadrul acestor programe de pregatire se analizeaza activitatile desfasurate, se dezbat probleme. si se stabilesc strategii pentru viitor.


Din 2008 Fundatia impreuna cu partenerii belgieni organizeaza de 2 ori pe an cursuri de informare si pregatire pentru coordonatorii Consiilor Locale de Sanatate.
Din 2002 si pana in prezent FDAAM  a desfasurat aproximativ 10 proiecte in parteneriate cu alte ONG-uri si Institutii din Belgia si Romania. Dintre acesti parteneri putem aminti: Mutualitati Crestine, Spitale, Ministere, Consilii Judetele, Autoritati locale, DGASPC, Directi de Sanatate Pulica, Inspectoratul General pentru Situati de Urgenta, , Case de Asigurari de Sanatate, Universitatea din Louven, Politia din Antwerpen, Guvernul Provinciei Vlams Brabant, ONG-uri ... etc.


Temele si obiectivele  proiectelor au fost variate dar in principal s-au axat pe probleme de sanatate si imbunatatirea sistemului de sanatate. In cadrul proiectelor au avut loc schimburi de experienta  intre specialisti, experti si medici din Belgia si din Romania. Toate proiectele s-au derulat cu sustinerea si sprijunul financiar al Guvernului Flamand.
Ultimul proiect este in derulare si are ca tema “Proiectul - pilot pentru organizarea de îngrijire a persoanelor în vârstă într-o abordare interdisciplinară în regiune din Iasi”. Partenerii FDAAM in acest  proiect sunt Mutualitatea Crestina din Brugge (CM-Brugge), Consiliu Judetean Iasi, Directia Generala de Asiatenta Sociala si Protectia Copilului – Iasi.


Pe plan international - in 2006 -  FDAAM impreuna cu Mutualitatea Crestina din Brussels au infiintat in Republica Moldova, Chiscareni  - Asociatia de Ajutor Mutual-Chiscareni.

Toate aceste poate nu s-ar fi putut realiza si dezvolta daca nu ar fie existat partenerii din Belgia cum ar fi: Mutualite Chretienne,  VZW Geels Roemeniëkomitee,  Somepro, ADR-committees si altii

Noutati FDAAM

Conferința „Proiectul Inclusiv la final” - 10.12.2015

Conferința „Proiectul Inclusiv la final” | București, 10.12.2015 PROIS-NV și partenerii săi în implementarea proiectului &bdquo...

Stire completa

CIS București-Ilfov - Primul grup de Babysitter au inceput practica

Centrul de Incluziune Socială din București-Ilfov, înființat în cadrul Proiectul „Inclusiv – Rețea de centre suport pe...

Stire completa

IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI!

IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI! Masa rotundaBucuresti - 28 Aprilie 2015     Pornind de la deviza “Investeste in oameni”, Fu...

Stire completa

CIS Nord Est - florar decorator, grupa 1

Din data de 15 aprilie se deruleaza la sediul CIS Nord Est activitatile de instruire pentru calificarea florar decorator, grupa 1  

Stire completa

Comunicat de presă post eveniment, masa rotundă „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesul la educație si ocupare“

Comunicat de presă post eveniment Masa rotundă  -   „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesu...

Stire completa

Arhiva noutati