Romana | English

“Inclusiv - Rețea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile ..."

Afla mai multe

Buletin informativ "Sanatate pentru toti" - Nr.2, Mai

Scris in data de: 07/05/2011

 

Fundatia natională FDAAM  Stiri, evenimente, actiuni 

FDAAM a participat la dezbaterea proiectului de lege privind reformarea sistemului de asistenta sociala

In data de 16 martie 2011, FDAAM a participat la dezbaterea proiectului de lege privind reformarea sistemului de asistenta sociala, o propunerea legislativa initiata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Camera Deputatilor, Confederatia Caritas, Salvati Copiii Romania, Fundatia Pentru Voi si CENTRAS.
In cadrul dezbaterii proiectului de lege, organizat la Palatul Parlamentului, Presedinta Camerei Deputatilor-Roberta Anastase impreuna cu reprezentantii ONG-urilor prezente au anuntat inregistrarea la Senat a propunerii legislative privind organizarea si functionarea serviciilor sociale.
Presedinta Camerei Deputatilor a declarat: "Am pornit la acest drum cu o constatare simpla: foarte multi bani intra in domeniul social, dar de multe ori acei bani nu ajung acolo unde trebuie si nici macar in forma care trebuie, astfel incat beneficiarii sa depaseasca o situatie critica in care se afla la un moment dat. Acest proiect de lege da drumul la o piata a serviciilor sociale care sunt menite sa scada cheltuielile publice".
La dezbatere au participat aproximativ 60 de reprezentanti ai furnizorilor publici si privati de servicii sociale, precum si domnul Nicolae Ivaschescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care a anuntat in cadrul reuniuni ca pe site-ul Ministerului Muncii se poate gasi « Codul Asistentei Sociale».
Participantii au solicitat autoritatilor armonizarea dintre diversele proiecte legislative din domeniul social (Codul Social, Legea privind parteneriatul intre stat si culte in domeniul serviciilor sociale, etc) si au adus in discutie necesitatea realizarii unei consultari a furnizorilor publici si privati de servicii sociale atunci cand sunt propuse schimbari legislative in domeniu, cu referire, in special, la legea recent adoptata de Parlament, privind parteneriatul intre stat si culte in domeniul serviciilor sociale.
Proiectul de lege privind organizarea si functionarea serviciilor sociale poate fi consultat aici.



Propunere de lucru din partea Ambasadorului Belgiei in Romania

Excelenta Sa Domnul Phillippe Beke, Ambasador al Belgiei in Romania, ne-a adresat intrebarea daca nu am putea gasi cai de a aborda problema coruptiei din sistemul medical intr-un mod diferit, oferind recunoastere celor care lucreaza in sistemul public de sanatate, la nivel local, si care asigura ingrijiri de calitate, accesibile pentru toti pacientii, dedicandu-se acestora si respectandu-le drepturile, fara a le cere bani in plus (mita, spaga, cadouri etc).
Recunoasterea onestitatii sau calitatii cadrelor medicale din Romania ar pute fi oferita sub forma unui premiu sau a unei distinctii anume. Domnul Ambasador a sugerat chiar extinderea acestei recunoasteri in intregul spatiu balcanic.
Asadar, in urmatoarele luni, in cadrul FDAAM vom realiza un brainstorming privind valentele unui “Bun Practician” in domeniul ingrijirilor de sanatate de prima linie. Ne vom orienta nu doar catre medicii de familie, ci si catre asistenti medicali, dentisti, farmacisti, ingrijitori la domiciliu, etc. In timp, am putea aborda si domeniul spitalelor. Rezultatul ar putea fi stabilirea unui sistem de calificative (label-uri de calitate) care sa fie acordate acestor practicieni sau cabinetelor lor de practica.  
CLS-urile si ADAM-urile din toata tara pot asista FDAAM in procesul de “recunoastere” si selectie a “Bunilor practicieni” deoarece cunosc foarte bine situatiile la nivel local. In final, lista “Bunilor Practicieni” ar fi facuta publica si pacientii o pot consulta  atunci cand sunt in cautarea ingrijirilor de calitate.
Un astfel de eveniment va atrage atentia, intr-un mod pozitiv, asupra dreptului la ingrijiri de sanatate nediscriminatorii pentru fiecare persoana, oferind in acelasi timp recunoasterea existentei asistentei medicale de calitate si accesibile pentru toti.



Solicitare din partea Ambasadei Romaniei in Belgia

Ambasada Romaniei din Belgia a primit o solicitare din partea Federatiei HOPE (Federatia Europeana a Spitalelor si Serviciilor Sanitare), aflata in cautarea de actori sociali implicati in domeniile politicilor publice, politicilor sociale, dezvoltarii sau ajutorului umanitar, care sa-si prezinte, printr-un documentar, propria experienta sau punctul lor de vedere privind donatiile de echipamente medicale in Europa Centrala si in Europa de Est (Romania, in special).
Documentarul va fi elaborat cu scopul de a ilustra bunele practici, dar si dificultatile ce privesc donarea de echipamente medicale. Produsul final va fi prezentat in 2013, in cadrul unei conferinte europene de 2 zile, cand 250 de organizatii diferite se vor intruni pentru a face schimb de informatii pe tema echipamentelor medicale.
Ambasada Romaniei din Belgia  l-a contactat pe domnul Jozef Goebels, presedinte al ADR-Vlaanderen si FDAAM, intrebandu-l daca doreste sa fie pus in legatura cu HOPE si sa isi prezinte propria experienta privind donatiile de echipamente medicale  in Romania. A fost solicitat tocmai datorita experientei sale in domeniu si datorita bunei cunoasteri a sistemului medical roman. Domnul Jozef a acceptat sa contribuie la acest proiect.




 Retea CLS-ADAM  Intalniri de formare si informare 


29 aprilie-1 mai - Week-end OLB-OLF in Slatina-Timis

Pentru cei care nu au putut fi la Slatina-Timis in aceasta perioada, va povestim noi ce s-a intamplat: animatie sociala! Organizatiile Locale de Barbati (OLB) din regiunea Slatinei-Timis s-au intalnit cu Organizatia de Barbati din Geel - KWB. Impreuna au stabilit programul viitorului training national din august, au pregatit cross-ul si au organizat un barbecue ca la carte. Grupul Local de Tineret (GLT Slatina-Timis) a organizat o actiune de promovare a sanatatii prin miscare: zi de joaca si distributie de pliante in sat. In ultima zi, 1 mai, OLB, OLF (Organizatii Locale de Femei), GLT si KWB au dat startul Crossului si au premiat participantii. Pe tot parcursul celor trei zile, in Slatina a fost miscare si, oriunde te-ai fi intors, ai fi gasit oameni, barbati, femei, tineri, romani si belgieni, care lucrau impreuna pentru placerea de a fi impreuna. Astfel se construieste Europa sociala.

Pentru detalii, contactaţi: Ioan Suru,
mutualite_csro@yahoo.com
,
www.facebook.com/adam.slatinatimis



14 mai - CLSmeet "la firul ierbii" #1

Sambata, 14 mai, la Viscri are loc primul CLSmeet "la firul ierbii", o intalnire informala a Comitetelor Locale de Sanatate (CLS) active in comunitatile rurale din judetul Brasov. Vom discuta despre Imbunatatirea starii de sanatate in satele brasovene - modele de lucru, bune practici pe timp de criza, oportunitati si resurse. La intalnire sunt invitati sa participe membri ai CLS Viscri, CLS Homorod, dar si parteneri din Rupea, Apold, Brasov.

Pentru detalii, contactaţi: Ramona Sinca,
ramona.sinca-cls@fdaam.ro; mob: 0725 627 049
 

 
CfA: Intalnire nationala OLF-OLB

In perioada 5, 6, 7 August 2011 va avea loc la A.D.A.M. Slatina Timis Trainingul National pentru Organizatiile Locale de Femei  (OLF) si pentru Organizatiile Locale de Barbati (OLB). Invitatiile cu detaliile de organizare vor fi trimise pana la sfarsitul lunii Mai 2011.

Pentru detalii, contactaţi: Cristina Chert,
chert_cristina@yahoo.com
; mob: 0727 850 691








 Sănătate în România  Oportunităţi / tendinţe / informaţii utile 


Centre de permanenta medicala - noi reguli, in vigoare de la 1 iunie

Incepand cu 1 iunie 2011, vor intra in vigoare noi reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta. Ministerul Sanatatii a publicat proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.“In noile norme am prevazut masuri care duc la flexibilizarea activitatii si eliminarea disfunctionalitatilor in functionarea centrelor de permanenta. De asemenea, am suplimentat veniturile medicilor de familie si  a asistentilor medicali care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda in aceste centre si am prevazut obligatia autoritatiilor locale de a se implica in sustinerea acestor unitati deoarece comunitatea locala este beneficiara directa a serviciilor efectuate de astfel de unitati”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii. Conform proiectului de act normativ, pentru a nu incarca programul medicilor de familie care accepta sa faca garzi in centrele de permanenta, s-a prevazut infiintarea centrelor de catre un grup de 7 medici, fata de 5 medici cat era stipulat in prezent.  Comunicatul complet al Ministerului Sanatatii poate fi citit pe www.comunicatemedicale.ro

Sursa: www.sanatateatv.ro.


 
Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV) - 9-15 mai

SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si cat mai multi voluntari care sa contribuie la dezvoltarea comunitatii lor si sa atraga sprijinul celorlalti pentru activitatea si recunoasterea meritelor voluntarilor.  Evenimentul este initiat si coordonat de catre Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat incepand cu anul 2002 si implementat in colaborare cu Reteaua Nationala a Centrelor de Voluntariat si alti parteneri locali ai SNV.  Marcati perioada 9-15 mai in agenda si planificati impreuna cu ceilalti voluntari CLS / ADAM o actiune de voluntariat publica pentru comunitatea in mijlocul careia va aflati. Puteti consulta Banca de Idei sau Editii Anterioare pentru a va inspira din activitatile derulate de alte organizatii in anii anteriori. Inscrieti activitatile planificate pentru a marca SNV 2011 in Calendarul online al Anului European al Voluntariatului 2011. Va alaturati astfel miscarii SNV impreuna cu alte organizatii, va promovati evenimentul, atrageti voluntari, simpatizanti si presa.

Pentru detalii si idei de implicare, contactaţi direct: Pro Vobis,
programe@provobis.ro, tel/fax: 0264-412897, mobil 0755-045103


 
"Impreuna pentru fiecare" , program de finantare de la Rompetrol - 29 aprilie-29 mai

Grupul Rompetrol lanseaza a treia editie a programul national de responsabilitate sociala „Impreuna pentru fiecare” , prin care ONG-urile, autoritatile locale si persoanele fizice au posibilitatea de a inscrie în perioada 21 aprilie – 29 mai 2011 proiecte in domeniul sanatatii sau al protectiei mediului pentru dezvoltarea comunitatilor din care fac parte. Activitatile eligibile pentru proiectele din sfera sanatate sunt: renovarea, reabilitarea si/sau dotarea unitatilor care asigura servicii medicale si activitati de sanatate publica auxiliare, iar în cazul proiectelor de protectie a mediului: conservarea si mentinerea/ imbunatatirea conditiilor de mediu existente la nivel local prin diverse activitati. Bugetul alocat unui proiect nu poate depasi 45.000 RON.
Pentru detalii si depunere proiecte, accesati: ww.impreunapentrufiecare.ro

Va intereseaza finantarile oferite de companii? Incercati si www.taraluiandrei.ro,
un program de responsabilitate sociala  marca Petrom

Noutati FDAAM

Conferința „Proiectul Inclusiv la final” - 10.12.2015

Conferința „Proiectul Inclusiv la final” | București, 10.12.2015 PROIS-NV și partenerii săi în implementarea proiectului &bdquo...

Stire completa

CIS București-Ilfov - Primul grup de Babysitter au inceput practica

Centrul de Incluziune Socială din București-Ilfov, înființat în cadrul Proiectul „Inclusiv – Rețea de centre suport pe...

Stire completa

IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI!

IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI! Masa rotundaBucuresti - 28 Aprilie 2015     Pornind de la deviza “Investeste in oameni”, Fu...

Stire completa

CIS Nord Est - florar decorator, grupa 1

Din data de 15 aprilie se deruleaza la sediul CIS Nord Est activitatile de instruire pentru calificarea florar decorator, grupa 1  

Stire completa

Comunicat de presă post eveniment, masa rotundă „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesul la educație si ocupare“

Comunicat de presă post eveniment Masa rotundă  -   „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesu...

Stire completa

Arhiva noutati